Rritet shitja e veturave të reja në Evropë dhe në Kosovë

Shitjet e makinave të reja kanë regjistruar rritje në Bashkimin Europian në muajin maj pas rënies në tetë muajt e mëparshëm, sipas të dhënave të industrisë së prodhimit të makinave.

Në baza vjetore, shitjet në muajin maj u rritën me 0,1 %, thënë ndryshe pak më shumë se 1,4 milion makina, shkruhej në Buletinin e Shoqatës Europiane të Prodhuesve të Automobilave (ACEA).

Kërkesa në rajon ishte kryesisht nga vendet e Europës Qendrore, ku regjistrimet u rritën me 6,2% krahasuar me muajin e kaluar, ndërkohë që kishte  rezultate kontradiktore  në pesë tregjet kryesore europiane të Europës Perëndimore.

Regjistrimet e reja të automjeteve u rritën me 9,1% në Gjermani, 1,2% në Francë, por u ulën me 7,3% në Spanjë, 4,6% në Britaninë e Madhe dhe me 1,2% në Itali, përcjell Atsh.

Në muajin maj, kompania Volkswagen, lider i tregut në BE, përbënte 24,7% të shitjeve. Në vend të dytë u regjistrua grupi francez PSA dhe Renault, respektivisht me 16,7 dhe 11,1 %.