Jetë e shtrenjtë në Kosovë, vaji u shtrenjtua 47% për një vit, pagat u rritën 34 euro për 8 vite

-

6.7% ka shënuar rritje inflacioni në vitin 2021 në Kosovë. Ky rezultat ishte nxjerr nga Agjencia e Statistikave të Kosovës në fund të vitit 2021, kur u bë krahasimi i çmimeve të kësaj periudhe me atë të periudhës tjetër të njëjtë, 2020.

Ngritje e çmimit në vitin 2021 është vërejtur në produktet bazë.Përqindje më e lartë është vërejtur në vajin ushqimor më 46.9%, në patate 46.8%, e në karburante 39.1%.

Si produkt në vendin e katërt e i cili ka shënuar ngritje në çmim është mielli më 30%, pastaj sheqeri 24.2% dhe buka 20%.Sa janë rritur pagat për tetë vite në Kosovë?

Gjithmonë duke iu referuar Agjencisë së Statistikave të Kosovës, ngritje ka shënuar edhe paga mesatare.

E, kjo ngritje më së shumti është vërejtur në sektorin publik, derisa ai privat ka pasur një ngritje shumë të vogël.Ngritja e pagës neto për tetë vite në sektorin publik ka qenë 186€, në ndërmarrjet publike në 178€, dhe në sektorin privat vetëm 34€.

Në grafikën mund të shihni ndër vite se sa është ngritur paga mesatare në sektorin publik dhe ne atë privat.Derisa në vitin 2021 inflacioni ka arritur në 6.7%, shkruan FrontOnline.

Fondi Monetar Ndërkombëtar ka paraparë që në vitin 2022 inflacioni të ketë ngritje në 3.6%, kurse në vitin 2023 në 2.6%.

spot_img

Follow us in Facebook,Instagram

113,363FansLike
887FollowersFollow

Postimet e fundit