Pse kemi duar me 5 gishta

Pse evolucioni favorizoi këtë numër? Një studim kanadez provon të shpjegojë pse duart tona janë me pesë gishta dhe jo me gjashtë apo shtatë. Pse njeriu ka pesë gishta dhe gjashtë apo shtatë? Pyetja është gjithçka përveçse banale dhe është e lidhur me një evolucionin kompleks të vertebrave. Një grup shkencëtarësh kanadezë i është përgjigjur një pjesë të kësaj dileme në një studim të publikuar në Nature.

Është e njohur që evolucioni i duarve dhe veçanërisht i gishtave njerëzore është i lidhur ngushtë me luspat e peshkut. Nevojat tona ekstreme kanë bërë që duart të merrnin pamjen aktuale si shkak i tranzicionit të një ambienti nga ujor në tokësor. Se si është bërë ky tranzicion është një çështje që nuk ka marrë ende një përgjigje që nga kohët e Darvinit.

Një hap përpara-Shkencëtarët kanadezë kanë zbuluar se tranzicioni që çoi në pesë gishta nuk erdhi për shkak të të përvetësimit të gjeneve të reja, por aktivizimit të të njëjtave gjeneve: gjatë zhvillmi embrional gjenet e lidhur me gishtat kodifikoheshin në dy njerëz të ndarë, ndërsa të peshqit hapësirat e tyre zmadhoheshin.