Shkenca shpjegon sesi zemërimi ju bën të fitoni peshë

Zemërim nuk do të thotë vetëm të bërtasësh dhe të jesh në humor të keq. Ekzistojnë 3 lloje të zemërimit, dhe secila prej tyre ka simptomat e veta, të cilat përfshijnë, fajin ndaj vetvetes, sjelljen e ndërmarrjes së rrezikut, lotët e rremë dhe shumë të tjera. Prandaj, zemërimi nuk është aq i thjeshtë sa mund të duket. Dhe ndikimi i tij mbi ne mund të jetë shumë më serioz sesa një zënkë apo një mbrëmje e prishur. Një nga efektet anësore është shtimi i tepërt i peshës.

Të gjithë mund të zemërohemi herë pas here. Por të qenit vazhdimisht në këtë gjendje mund të jetë e dëmshme për peshën tuaj.

1. Gjithçka fillon me adrenalinën

Zemërimi manifestohet jo vetëm në gjendjen tonë emocionale, por edhe në proceset kimike të trupit tonë. Kur zemërohemi, adrenalina lirohet. Shërben për të na bërë gati ose për të luftuar ose për të ikur. Na aktivizon dhe shkakton ankth. Për shkak të rrjedhjes së gjakut nga organet e brendshme në muskuj, nuk mund të ndiejmë uri ndërsa jemi të zemëruar. Por kjo ka vetëm një efekt afatshkurtër.

Pasi niveli i adrenalinës ulet, ne ndiejmë nevojën për të rimbushur energjinë e humbur dhe fillojmë të dëshirojmë dhe të hamë ushqim. Por për shkak të faktit që ne jemi të shqetësuar, kjo mund të na çojë në përdorimin e ngrënies emocionale dhe pa vetëdije. Kjo do të thotë që ne mund të hamë diçka që nuk është e shëndetshme për ne, e cila do të na sjellë gëzim dhe rehati, duke mos marrë parasysh asgjë.

Çfarë mund të bëni:

 

Mundohuni të mos hani për të përballuar stresin tuaj. Ndiqni dietën tuaj dhe ndaloni sa herë që kuptoni se jeni të ngopur. Kjo do t’ju ndihmojë të parandaloni shtimin e peshës.

2. Ankthi është një arsye për stres

 

Ankthi rrit stresin. Për shkak të kësaj, niveli i hormonit kortizol rritet. Përveç se është i dëmshëm për zemrën dhe presionin e gjakut, ai ndikon edhe në peshën tonë.

Kortizoli shndërron sheqerin në gjak në yndyrë dhe pengon tretjen. Dhe si rezultat çon në shtim në peshë dhe formon dhjamë që mund të jenë të dëmshëm për shëndetin tonë.

Çfarë mund të bëni:

Largoni emocionet tuaja negative duke kaluar kohë aktive. Shkoni në palestër, bëni stërvitje, ose bëni një shëtitje në park. Kjo do t’ju ndihmojë të ndryshoni gjendjen tuaj shpirtërore dhe të mblidhni mendimet tuaja.

3. Ne e humbasim kontrollin e oreksit

Stresi nga ana e tij çon në probleme me gjumin. Kur nuk flemë mjaftueshëm, nuk kemi energji. Dhe ka më shumë të ngjarë ta mbushim atë me karbohidrate, të cilat gjenden në pije të ëmbla, ëmbëlsira dhe ushqime të tjera jo të shëndetshme.

Në të njëjtën kohë, është më e vështirë për ne të kontrollojmë veten. Mungesa e gjumit prish funksionimin e hormoneve që kontrollojnë oreksin.

Çfarë mund të bëni:

Gjeni një mënyrë për të rivendosur harmoninë në jetën tuaj. Mund të jetë leximi, takimi me miqtë, bërja e gjërave tuaja të preferuara ose diçka tjetër që ju sjell kënaqësi dhe paqe.