Shkencëtarët japin alarmin: Tokës po i afrohet stuhia që mund ta lë botën pa internet

-

Stuhia gjeomagnetike e majit 1921 ishte ngjarja e fundit e madhe e stuhive diellore, duke dëmtuar seriozisht sistemet telegrafike gjatë mesit të shekullit të 20-të.

Epo, kjo ishte para Luftës së Dytë Botërore, dhe që atëherë shumë më tepër teknologji na lidh tani sesa gjatë ditëve të The Charleston.

Dhe nëse do të ndodhte një ngjarje e ngjashme, mund të çojë në ndërprerje masive, potencialisht që zgjasin diku nga disa javë në disa muaj, duke ndërprerë internetin dhe komunikimet e tjera për miliarda njerëz në botë.

Një studim i ri paralajmëron se super stuhia nga ylli i sistemit tonë diellor, mund ta zhysë botën në një “apokalips” të internetit.

Fusha magnetike e planetit i mbron banorët e tij nga erërat diellore duke i devijuar ato drejt poleve e duke krijuar aurorat e magjishme boreale.

Por një herë në 80 apo 100 vjet, për shkak të ciklit natyror të Diellit, këto erëra të mbushura me grimca me ngarkesë elektrike që burojnë prej tij shtohen duke mbërritur fuqinë e një superstuhie diellore.

Sipas shkencëtarëve, ajo mund të zgjasë edhe disa muaj e t`i shkaktojë rrjetit global dëme katastrofike.

spot_img

Follow us in Facebook,Instagram

113,363FansLike
887FollowersFollow

Postimet e fundit