Facebook dhe Messenger do të kodojnë mesazhet automatikisht

-

Të gjitha bisedat në Facebook dhe Messenger do të kodohen automatikisht, ka njoftuar kompania mëmë Meta.

Mesazhet dhe thirrjet e mbrojtura nga enkriptimi nga skaji në fund (E2EE) mund të lexohen vetëm nga dërguesi dhe marrësi.

Ka qenë e mundur të zgjedhësh mesazhet e koduara për vite, por tani do të bëhet pozicioni i paracaktuar.

Kritikët, përfshirë policinë dhe qeverinë e Mbretërisë së Bashkuar, kanë pohuar se shpërndarja do ta bëjë më të vështirë zbulimin e abuzimit seksual të fëmijëve në platformë.

Mbrojtja nënkuptonte se askush, përfshirë Metën, nuk mund të shihte se çfarë dërgohet ose thuhet, “përveç nëse vendosni të raportoni një mesazh tek ne”, ka thënë Loredana Crisan, drejtuese e Messenger në një postim.

“Kompania ka punuar me ekspertë të jashtëm, akademikë, avokatë dhe qeveri për të identifikuar rreziqet për të siguruar që privatësia dhe siguria të shkojnë dorë për dore”, shkroi ajo.

Pritet që mesazhet në Instagram, i cili gjithashtu është në pronësi të Metës, mund të kripohen si parazgjedhje diku në vitin e ri.

Meta thotë se njerëzit do të dinë kur bisedat e tyre të përmirësohen dhe të kodohen, sepse do t’u kërkohet të konfigurojnë një metodë rikuperimi për të rivendosin mesazhet e tyre nëse humbasin, ndryshojnë ose shtojnë një pajisje.

Aplikacionet duke përfshirë iMessage, Signal dhe WhatsApp mbrojnë privatësinë e mesazheve me E2EE, por teknologjia është kthyer në një fushë beteje politike.

Aplikacionet dhe mbështetësit e tyre argumentojnë se teknologjia mbron privatësinë dhe sigurinë, përfshirë atë të fëmijëve.

Por zbatimi i ligjit, disa organizata bamirëse për fëmijë dhe Home Office e kanë kundërshtuar zgjerimin e E2EE.

Fuqitë e reja në Aktin e Sigurisë në internet të miratuar së fundmi mund t’i mundësojnë Ofcom-it të detyrojë kompanitë e teknologjisë të skanojnë materialet e abuzimit të fëmijëve në mesazhe të koduara. Signal dhe WhatsApp kanë thënë se do refuzojnë të përmbushin kërkesa të tilla. Por pavarësisht këtyre kompetencave, ka pasur presion të vazhdueshëm ndaj Metës për të mbajtur zgjerimin e E2EE.

James Babbage, drejtori i Kërcënimeve të Përgjithshme në Agjencinë Kombëtare të Krimit (NCA), tha në shtator se nëse Facebook do të prezantonte enkriptimin nga fundi në fund, do të ulte masivisht aftësinë kolektive për të mbrojtur fëmijët.

Sekretarja e atëhershme e Brendshme, Suella Braverman, pretendoi se mesazhet direkte të Facebook Messenger dhe Instagram ishin platformat e zgjedhura për pedofilët në internet. Për BBC ajo u shpreh: Ne po arrestojmë në këtë vend rreth 800 autorë në muaj, po mbrojmë rreth 1200 fëmijë.

Por Meta argumentoi se kishte shpenzuar vite duke zhvilluar masa të forta sigurie për të parandaluar, zbuluar dhe luftuar abuzimin duke ruajtur sigurinë në internet.

“Kur E2EE është i paracaktuar, ne do të përdorim gjithashtu një sërë mjetesh, duke përfshirë inteligjencën artificiale, që i nënshtrohet ligjit në fuqi, për të zbuluar në mënyrë proaktive llogaritë e përfshira në modele keqdashëse sjelljeje, në vend që të skanojmë mesazhe private”, shkroi kompania.

Firma gjithashtu njoftoi të mërkurën se do të shtonte një sërë veçorish të reja, duke përfshirë aftësinë për të redaktuar mesazhet deri në 15 minuta pasi ato të jenë dërguar.

Ndryshimet do të duhen disa muaj për t’u zbatuar plotësisht, tha kompania.

spot_img

Follow us in Facebook,Instagram

113,363FansLike
887FollowersFollow

Postimet e fundit